Blog

Vores blog er ikke Danmarks mest pulserende medie. Vi prøver at skrive en gang om ugen. Det giver ca. 52 blogposter på et år. Det kan både du og vi overskue. Vi vil skrive om ting som interesserer os, du kommer med bag facaden og ind i værkstedet. Og du kommer garanteret med ud i den bornholmske natur. Velkommen!

I kunstrunden og Kristi Himmelfart har vi lukket.

Vi har desværre måtte melde afbud i deltagelse af kunstrunden og holder ligeledes lukket.

Alle ovne ligger stille da vi skal have skiftet varmelegemer.

Vi havde glædet os meget til at være med og håber det bliver en dejlig uge.Ønsker jer en dejlig Kristi Himmelfart med forrygende vejr og en ø der har åbent et væld af steder.

Vender tilbage når værkstedet fungerer igen.

Godt nytår - Tak for 2015.

IMG037-011.jpg

Tak for et helt fantastisk år.Det har været ren magi.

Brændeovnene knitrer,starinlysene er tændt og der dufter af nybagt brød.Jeg sidder med en kop kaffe og skriver årets sidste huskeseddel.

På værkstedet er der koldt, den sidste brænding er tømt,pakket og afleveret.Nu når vi ikke mere arbejde i år.

Værkstedet ligner noget nogen bare har forladt men det er også lidt hyggeligt.Det afspejler jo bare den aktivitet, der har fundet sted hele året.Den store oprydning og hovedrengøring må høre til det nye års planlægning. Vi skal alligevel have fat i lidt maling og flytte rundt på det hele. Så vi får nogle bedre arbejdsrammer.

Vi nåede alle julegaver og blev næsten færdig med maj/juni i ordrebogen.Vi havde lidt uheld med et knækket fad og lidt småting der drillede ,men det bliver færdigt i januar måned.

Så er vi nået til juli måneds mailliste, hvor jeg vil skrive ud til de næste 30 kunder.Vi forventer at være færdig med sommerens bestillinger i 1.kvartal.

Butikken håber jeg vi får fyldt op parallelt så vi har lidt keramik på hylderne til påske.Vores plan og mål er en hyggelig og fyldt butik i 2016.Vi vil lave et lille showroom hvor man kan se alle farver og steldele så det er nemmere at få et overblik.Mere om det.

Huskesedlen jeg sidder med er privat. Vi pakker og tager til Småland.Da vi befinder os i et naturreservat er net forbindelsen så dårlig at man kan ikke få fat i os, men vi er hjemme igen d.10/1.

Listed låner vi ud til familie så det er ikke os selv der er hjemme.

Nu tømmer vi hovederne, drager lidt egen omsorg og fylder lidt sundhed på.Når vi kommer hjem starter vi på en frisk med alle de planer,ideer  vi har for 2016 men ikke mindst få tømt vores ordrebog.

Vi ønsker jer et godt nytår.

Torben og Susanne

 

Status fra Lov i Listed - Visioner og fleksibilitet.

I går blev vi færdige med det nye stel til Kadeau.

Bilen blev pakket samtidig med en sleb og tjekkede keramikken, en pakkede i grønsagskasser, en bar.En stafet af travlhed som altid.Vi nåede det og færgen sejlede uden stormvarsler.

Kadeau trængte til at få et lille nyt stel til deres nye lille Kadeau restaurant.

Det blev til 35 steldele og 591 stk´s.

Her er et dårligt billedet taget med min iphone i går inden vi pakkede det ned.Der kommer fotograf til at skyde det rigtigt, så man kan se steldelene.Farverne er velkendte der er kun tilført en ny sort glasur.

Hvorfor er det ikke til salg? Hvorfor lave 35 nye steldele og kun lave dem i et begrænset antal?

Fordi visioner og samarbejde er vigtig.Med fleksibilitet og kendskab til sit håndværk er der ikke langt fra ide til produkt, så enkelt er det.Fordi vi elsker at samarbejde og elsker at lave nye ting uden at tænke i bundlinje.Grådighed er et for voldsomt ord men uden traditionelt købmandskab skabe plads til situationsafhængige opgaver er en berigelse.

Ingen fake alt hånddrejet på øjemål.

Vi indførte 7 dages uge på værkstedet og vi klarede det parallelt med privat bestillingerne og sommersæsonen.

Nu er vi glade og tilfredse og ser frem til fuld fokus på sommerbestillingerne men også at sætte tempoet ned igen.Skabe balance imellem arbejde og privat liv.

Juni måned har været lang i år.

På grund af stellet til Sommer Pony nåede vi ikke at have lager i butikken.Vi klarede os igennem sommeren med begrænset åbningstid og bestillingsmail liste. 

Vi er stadigvæk i Juni i ordrebogen, men nu er alle juni bestillingerne  aktive på drejelisten, så jeg forventer snart at skrive ud til de første 30 på juli måneds mailliste.

Desværre må vi erkende at vi ikke bliver færdige med sommerbestillingerne i år, mængden har været for stor.

Butikken er lukket,så ingen julehandel. Den er tom, men jeg åbner gerne for afhentning af bestillinger.

Vores værksted er stadig ikke færdigt, så undskyld til mine kunder der har bestilt filt.Det har nogle vidtgående omkostninger for mig da alt er pakket ned. Det griber også ind på næste sæson lige fra undervisning,udstillinger,Acab folder, ja alt rundt om mit fag, endnu et år.Sikke mange nejér jeg har lært på grund af en håndværker.

Håber at kunne holde åbent hus til den nye Kunstrunde.

Jeg skriver når vi tager imod nye bestillinger.Jeg forventer vi er klar til februar men ved jo ikke hvor mange/store bestillinger der ligger på Juli og August listerne.

 

Efterårsferien og resten af året er lukket.

Vi har lukket i butikken - også i efterårsferien.Du kan sagtens hente bestilte varer efter aftale,ring 29264330 eller 56443099.

Vi har en hel reol fuld af uafhentede bestillinger.

Jeg ringer lige en ekstra gang og håber nogle af dem bliver hentet her i efterårsferien. Bestillingerne fra 2014 har jeg solgt videre som varslet, ikke fordi de er gamle men fordi folk ikke svarer mig og laver en aftale.Vi bor på en ø og det tager vi hensyn til.

 

I sommers indskrænkede vi vores åbningstider af den simple årsag at butikken var tom.

Det er den stadigvæk så derfor har vi valgt at have lukket resten af året.Du kan som sagt hente bestilte varer men vi har lukket for nye bestillinger - også julebestillinger.

Vi hev i håndbremsen i sommers og måtte tage nogle beslutninger omkring butikken, bestillinger og specialbestillinger så vi kunne følge med os selv.

Det er helt overvældende og fantastisk dejligt med den store efterspørgelse der er på vores keramik i disse år men vi er jo bare os.

Vi var nødt til at ændre på vores procedurer eller vores udbud af steldele og farver.Vi elsker jo alle vores farver og hvilke steldele skulle vi tage ud, de er lige populære alle sammen.

Så vi valgte med hjertet og ikke efter penge eller logik,at have længere leveringstid for en periode. Få gjort rent bord ved at lukke for flere bestillinger, så vi både kunne bevare vores sandfærdighed og være realistiske.

Jeg lavede en mailliste,plottede årets opgaver ind i kalenderen så resttiden stod bøjet i neon.Lavede en energiadministration så det ikke blev et hamsterhjul at arbejde alle 7 dage om ugen.

Helt systematisk går jeg efter maillisten hvor jeg skriver til 30 ad gangen.Laver drejelister til Torben og når jeg når til glasurlisterne, kan tømme ovn,strege ud,pakke og sende.Ja, så er det de 30 næste jeg mailer til.

foto 2-2.JPG

Nogle hopper fra og andre forøger deres bestilling når det endelig er deres tur.

Jeg har ingen kinamand chance for at kende tidshorisonten udover dem der er i fremstillings processen.Vi har nogle gamle special bestillinger som vi ikke kan lave før end vores værksted er færdig.

Vores mål og drøm er igen at have en lille fuld butik til påske/pinse.

Alt imens er vores værksteds renovering langsomt begyndt at tage en drejning mod noget positivt.Det er virkelig tungt at 48 kvadrat meter kan laves SÅ forkert men sket er sket, så nu kan vi se fremad og håbe at værkstedet bliver færdigt .Halvdelen af butikken fungerer som pulterrum, lidt heldigt at det kunne lade sig gøre.

Vi takker for tålmodigheden og vi glæder os til at åbne igen.

Rigtig god efterårsferie.

Sommerstatus og åbningstider i August.

Vi holder lukket i butikken frem til d.15/8. Bestillinger der står klar til afhentning kan selfølgelig hentes efter aftale,mail eller ring.

 Vi har kun åbent lørdag d.15+22+29/8. Kl:10-15 i August.

Vi vil koncentrere os om at tømme ordrebogen og at overholde vores deadline.Alle brændinger skal sendes ud af huset, så butikken bliver desværre svigtet for en stund.I højsæsonen løste vi situationen ved at fordele brændingerne imellem ordre og butik så der kom lidt ud på hylderne til vores sommer kunder hver uge.Vi har stadig sommer sæson med mange gæster på øen,men vi bliver simpelthen for stressede af den fordelings løsning. Så vi har valgt ren fokus på ordrebogen.Vi er jo bare os to om det hele og vi kan ikke leve op til det store forventningspres der stilles til os.

Folk spørger naturligvis, hvornår får jeg mine ting ? 

Hvornår åbner I for bestillinger for dem der er skrevet på mail listen ?

 Svaret er,vi ved det ikke. Som lovet, skriver jeg.

Gavekort udsteder vi ikke sålænge vi har så lang en ventetid.Vi føler ikke det er ok at folk ikke bare kan komme i butikken og indløse deres kort og få deres gave.

Vi har stadigvæk bestillinger fra 1.kvartal som ikke er afsluttet. Jeg har lige pakket den sidste januar bestilling til forsendelse og Torben arbejder på den sidste februar bestilling der har deadline.Så hopper vi til april og jeg kan begynde og lave en ny dreje liste over Maj bestillinger og skrive til de første på maillisten.

Alle Maj bestillingerne er ikke med på den gamle ordreliste, da vi indså at vi var nødt til at lukke for ordrebogen og indføre en mailliste. Fremover tager vi en måned ad gangen pga af mængden så vi kan give en ca. leveringstid.Julelisten er lukket.

Torben drejer slavisk elementerne igennem og vi lægger til side til bestillingerne.Da vi har så mange steldele og farver tager det minimum 4 måneder at komme igennem alle steldele og farver. Ventetiden varierer individuelt alt efter steldele og farver der er bestilt.Tommelfinger reglen om de 4 måneder skred fuldstændigt pga mængden på de bestilte steldele steg så Torben arbejder med den samme stelmodel i flere dage hvilket forøger den samlede tidshorisont.

Vi er jo ingen fabrik, alt er hånddrejet på øjemål af Torben.Hver eneste steldel er over en uge om at komme igennem processerne.Jeg hader udtrykket ´ting tager tid`men det gør det.

Vi har indskrænket åbningstiden så længe vi har flaskehals men vi skal løbende orientere om ændringerne så folk ikke kører forgæves.

August medio sender vi steldele afsted som skal til en udstilling i Japan.Det er meget spændende og vi glæder os til at høre hvem de andre udstillere er.

På vores årsplan har vi sat september måned af til Kadeau.Vi har arbejdet med nye steldele som er blevet afprøvet. Nu er det farverne der skal vælges, så stellet kan drejes op.Stellet har været undervejs samtidig med der blev lavet stel til Sommerpony og privat ordre.

Spændende og kompakt år der kun har levnet os indtil videre 4 fridage i Småland og en dejligt Teitur koncert på Gæstgiveren.Vi er lidt mere end gennemtrætte,så planerne er også en uge hvor vi hiver stikket ud.Laver stormskade, ordner brænde og finder kantareller.Vi elsker vores arbejde men vi skal også huske os selv og  vores private liv.Lidt mere balance så vi ikke falder døde om.

kantareller.JPG

Vi elsker vores butik og holder af at sælge vores ting selv,derfor har det været en mærkelig situation at blive nødsagen til at indskrænke vores butikstider.Vi har ingen intentioner om at permenente ændringer men vi justerer efter vores lager.

Ps. Den eneste reol der er fuld i butikken er de uafhentede bestillinger helt fra forår og sommer 2014.Jeg har sendt ekstra sms ud og hørt fra nogle. Dem jeg ikke har hørt fra er jeg begyndt at sælge.Sidste frist er efterårsferien så kommer det på butikshylden,fair nok..ik´.

Fortsat god sommer fra os.

 

 

 

 

 

Sol over Gudhjem tallerken 2015

I år valgte vi at inspirationen skulle være sild.

Mikkel (Marchall) kiggede på os og sagde hvis jeg siger sild hvad siger I så.Yes...det er sjovt.Bolden er kastet opgavelegen starter.

Den første sild man tænker på er vores egen lille østersøsild men den valgte vi fra, da den passede perfekt til vores sandgrå Kadeau.Så gik det sjove jo af på alle planer.Derfor gik studiet i sildearter igang.Det er jo vildt så mange forskellige der findes.Jeg fandt en blå/grøn/grå art på en norsk hjemmeside,den nappede vi.

Vores tid er meget komprimeret og struktureret i år,så da Mikkel ringede i ny og næ og fulgte vores aftale op,svarede jeg bare kækt at det havde vi helt styr på.Sandheden var, at jeg tænkte puha så lidt tid har vi aldrig haft.Sommerpony skulle jo have sit nye stel og Ved standen 10 sine røde tallerkner før end vi kunne arbejde koncenteret og seriøst med glasurerne sideløbende med ordrebogen.

Vi fik lavet nogle famlende prøver og udvalgte dem vi ville arbejde videre med.En af prøverne passede til Sol over Gudhjem og en af prøverne passede perfekt til et nyt stel.

Så satte vi 2 uger af. 1 uge til struktureret arbejde med glasuren.Hvad sker der hvis vi ændrer på flydetallet og hvad sker der hvis vi ændrer graderne eller %tallet.Hvilken af de 3 ovne giver den flotteste brænding, da selv det giver udsving i farven.

Torben har opgivet at blive træt af mig i den proces, fordi jeg har slet ikke lyst til at stoppe.Han mumler vanvittige kvindemenneske, om antal af glasurspande og andre praktiske ting hvor jeg snakker om nuancer, % tal og hvad sker der hvis.Vi arbejder ret godt sammen også under pres, da vi har en masse naturlige arbejdsopgave fordelinger.

Alle vores prøver starter med at blive brændt på små lysholdere,så krus og tilsidst vaser.Unika vaserne i butikken er næsten alle farveprøver.

Tallerknen i år skal bruges til forret og da vi har samarbejdet med kokke og stylister i mange år, så ved vi hvor vigtigt det er bla. at kigge direkte ned i tallerknen.Vi valgte at gøre det lidt nemt for dem og valgte derfor en flad og bred bund med vores runde kant.Det giver kokkene en frihed til deres anretning.Størrelsen var praktisk for os med hensyn til antal af ovn brændinger der skulle til.

Konkurrence tallerknerne blev tømt ud af ovnen fredag morgen og kørt op til Mikkel.Vi beholdt et par stykker så vi kunne vise vores arbejdsproces til et værkstedsbesøg senere på dagen og nu tømmer Torben de sidste ud af ovnen inden vi kører.Lidt ekstra tallerkner er altid godt. Hvis der skulle ske et uheld på pladsen, så har vi nogle ekstra liggende i bilen.

Butikken er lukket i dag.

Vi skal til Gudhjem og heppe samt møde alle de nørdede og hyggelige mennesker som vi har lært at kende igennem årene.For os er Sol over Gudhjem ikke kun en kokkekonkurence og lokal mad men en fridag af de gode med gensynsglæde, kram og snak.

En dag hvor vi er stolte af Bornholm og hvor vi viser at vi mestrer at samarbejde på kryds og tværs.

Frihed til at ændre og starte forfra.

Foto:Mikkel Heriba

Foto:Mikkel Heriba

Sommeren nærmer sig og vi har lavet nogle drastiske ændringer.

 • Nye åbningstider: Fredag kl.10-17 og lørdag kl.10-15 vil også gælde hele sommeren.Butikken er tom og fungerer nærmest mest som afhentnings sted.

 • Ordrebogen er lukket: Status vi er nået til 1.kvartal i ordrebogen, derfor har vi lukket for flere bestillinger til den er tom og vi kan starte på en frisk.

 • Mailliste: Vi har lavet en mailliste så man kan få besked når vi åbner for bestillinger igen.

Foto:Mikkel Heriba

Foto:Mikkel Heriba

En af vores styrker er trods alt vores ærlighed,selvom den også giver mange tæv.Friheden til at være os og leve vores liv som vi prioriterer er en stor drivfaktor for os begge.

Egentlig kan man godt sige at vi dagligt kan røre ved vores mål.Vores gård ligner i glimtvis ikke længere en ruin, alle ressourcer er lagt på værkstedet og vores butik.Snart når vi til vores private bolig med vores hullede tag og utætte vinduer.Vi har hele tiden nye delmål.

Vi kan sælge mere end vi kan lave - det er da en stor gave.Så hvorfor blive så forvirret og frustreret?Hvorfor bliver beslutninger pludselig svære og hvorfor føler man modstand?Jantelov og selvsabotage har mange ansigter, eller sødere sagt man får vaseline på linsen og leverpostej på brillerne.

De sidste 4 år har vi systematisk forsøgt at forbedre vores mulighed for vækst.Jeg har lagt mit tekstile fag fra mig  for at deltage i kurser både her og der og lært en masse men også spildt en masse kreativ tid som jeg kunne have brugt herhjemme.

Konsulenter er for det meste som bedemanden i Lucky Luke. Det ene år skal man overtales til at outsource og et andet år så skal vi bare hokus pokus klemme 5 medarbejdere ind i et alt for lille værksted uden væksthjælp,ren fake og parodi.Vores ærlighed, mavefornemmelse og trofastheden for vores fag har altid reddet os.

Foto:Mikkel Heriba   Torben i vores nye værksted som trækker ud.

Foto:Mikkel Heriba   Torben i vores nye værksted som trækker ud.

Så nu står vi her med butikken tom og delvis lukket. Ordrebogen helt lukket og 7 dages uge på værkstedet.Vores sommersæson bliver præget af situationen og vores kunder kan hverken forvente varer på hylderne eller bestille.

Det positive er, at vi har taget ansvar og indset at uanset hvor mange ønskekviste og nødblus vi har sendt til himmels, så er det bare præcis sådan vores liv ser ud lige nu.

Vi arbejder ufortrødent videre med samme mål som vi plejer nemlig at leve og arbejde efter vores egne værdier, dem kender vi og det elsker vi.Vores fælles passion for vores håndværk, det fantastiske netværk vi har med folk som sidder rundt i hele verden og vores kunder får al vores fokus.

Vi snurrer lige rundt om os selv, arbejder os igennem og lander med begge ben på jorden igen.Tak for tålmodigheden, vi skriver når ordrebogen er tom.

Jeg starter op med mit tekstile igen så snart mit værksted er færdigt... håndværkeren forsvandt men han dukker vel op, når han når ned til sin samvittighed.Jeg har pakket erhvervsbøgerne væk og eksperimenterer med nye teknikker, filtstøvlerne kommer ikke tilbage.Jeg har ikke glemt mine filtordre men alt er pakket ned og venter på mit værksted.

Næste arrangement er Sol over Gudhjem d.27/6 - Vi glæder os og da det er en lørdag holder vi lukket i butikken.

 

 

Efter en velfortjent ferie i Småland.

Så kom ansigtet i de rigtige folder igen og energien vendte tilbage.

En hel uge uden at lave ingen ting... det tror jeg er umuligt for os,men det var aftalen og planen.

Bare sove,slappe af og nyde.Jeg for min part ville prøve at tie stille og tømme hovedet (det er faktisk rigtig svært.)Vi startede med at nappe 2 x 12 timers søvn, så var vi friske igen.

Kattarina som er flyttet fra Grødby/Bornholm til Skillinge kom og besøgte os et par dage.Åh, det var hyggeligt.

Vi har et af hendes billedvævninger med os hjem, da hun skal udstille på Gudhjems museum sammen med de andre vævere i næste måned.Det hænger pt i butikken så det ikke ligger og krøller.Jeg har iøvrigt også fået lov til at sælge det.

Torben fik læst en bog og Kattarina justerede/indstillede min gamle spinderok - jeg mangler ekstra spoler men pyt med det, fordi alt hvad jeg laver er blot øvning.Træde med foden, hive i ulden og at blive dus med rytmen.Det tager jo tid at få det indarbejdet i ens system.Planen er, at jeg vil blive god og så er der kun en vej ... øve, øve og øve.Når det lykkedes er det ret meditativt men når rytmen går i udu så føler man sig som en elefant og tumling på samme tid.Hovedet kan teorien men det er fod og arm vist ret ligeglad med.

Jeg fik også strikket et halv ærme på en trøje til Torben som kræver et godt lys og ro til at holde styr på et besværligt mønster diagram der skal strikkes frem og tilbage.Det er nemt på en rundpind men kræver koncentration frem og tilbage, det er et for tidskrævende projekt i min hverdag.

Lidt antik jagt blev det også til, fordi jeg havde lovet at kigge efter kludetæpper, men det ebber stille ud med hjemmevævede kludetæpper i god stand.Måske det snart bliver moderne at væve tæpper igen,det må man da håbe fordi ellers hedder det plastik eller en anden kvalitet/udtryk fra udlandet, der ikke har den udståling og stemning.

Det var rigtig hyggelig at få hilst på antikfolk og føle sig savnet og savne  det fællesskab og netværk vi har bygget op igennem mange år.Den rytme har vi jo lagt helt bag os at tage på auktioner og køre rundt til forhandlerne.

Nu kom vi friske hjem igen, føler vi har et ben i hvert sit paradis, Småland med det ene ben og Listed med det andet ben.

Torbens fingre havde fået hud igen,så derfor lavede vi en lidt ambitiøs arbejdsplan for denne uge.

3 firma bestillinger slog vi sammen, Ved Stranden 10, Novo´s Hagentorn og Kadeau Bornholm.

Torbens drejeplan blev derfor: 150 tallerkner i 2 størrelser,50 skåle, 80 smørholdere og 10 bestikholdere,samt 2 nye glasurer som skal fungere.De driller så det problem skal løses i næste uge mens tallerknerne brændes 1.gang. 

Selvom vi lige havde aftalt at holde 5 dages arbejdsuge fremover så starter vi med at bryde det.Der er deadline alle 3 steder...kokke kan være et meget utålmodigt folkefærd, selvom de udviser både storsind og langmodighed med os, nu er det bare deres tur.Deres sæson er startet.

På grund af det gode vejr er ved Stranden 10 allerede begyndt på sin udendørs servering og Christian tripper efter både en tallerken og en ny glasur.

Hagentorn kører jo med sit eget stel og farver og også de havde et ønske om en ny glasur.De mangler en frokost tallerken til deres 30`stel.Den skulle matche dem de havde i forvejen og den glasur vi skal ramme er sindsyg svær.

Den skal passe til en mat lysegule/lime, en blank celedon grøn og en benfarvet.Deres ønske var en sandfarvet med grøn og gule nister men de "skide" nister skal jo passe til 3 farver og glasurtyper der bare var så vovet at sætte sammen fordi de ligger så langt fra hinanden i glans,nuancer,stil og udtryk.

Nåe.. vi plejer jo at få det til at lykkes med en god portion stædighed og vedvarenhed. At eksperimenterer med farver kan føles uforeneligt med deadline men det er åbentbart presset og målet, der får os til at rykke til et resultat ellers ville legen med farverne bare forsætte.Så går vi helt i selvsving.

Kadeau Bornholm starter op i næste uge nede i Sømarken, deres 9.sæson og de skal bare have suppleret op så der ikke skal slæbes med fra Kbh, men...

De skal også lige have alle de nye tallerken stelprøver til det nye stel som er blevet brændt i den samme farve. Så kan man bedre koncentere sig om form og funktion.

Nic skal prøveanrette om de duer inden vi går videre med ler og glasur valgene.

Der hersker ingen tvivl om hvad ugen er gået med, der er ganske simpelt tallerkner alle steder i alle processerne, så Torben har problemer med at være der.

foto 1-1.JPG

Det bliver SÅ godt når vi får vores nye værksteds del færdigt.

Min uge er udover arbejdsplaner og pakke til forsendelse gået med hovedrengøring og klargøring til sæsonen.Jeg har brugt ørkesløst mange timer på at lede efter poser og et specielt papir.Det er både sjovt og kedeligt...kors hvor findes der mange grimme ting.

I næste uge skubber jeg til Torben så der også er plads til mig på værkstedet.Jeg skal have filtet gamle bestillinger op.

Havde aftalt at folk fik deres filtbestillinger når mit værksted var klart men det bliver det jo ikke før end til næste år. Så jeg må indtage et hjørne, så jeg kan få gjort rent bord.

Det bliver dejligt at få fingrene i ulden.

 

 

 

Forventnings afstemning - tidshorisonten for leverings tid er ændret.

Konsekvensen af ovenes drillerier betyder at vi må melde klart ud at ventetiden på levering er ændret. Vi melder ud så snart vi nærmer os vores mål, nemlig at kunne give en reel oplysning vedrørende leveringstid igen, Hvilket jo er det mest ønskværdige for alle.

Efter at der blev skiftet tråde i alle ovne samtidigt har der skulle justeres så alle glasurerne blev pæne.Det er lidt af et job med alle de farver vi har og vores hverdagsfarver driller stadig lidt.

Æv, hvor det har skubbet os.Det er jo solgte og bestilte varer der bliver brændt i ovnen og en mislykket glasurbrænding betyder, at det hele skal laves om og drejes på ny.

Det er som at hælde salt i et sår, fordi det rammer vores stærke/svage side. Lov i Listed = 100% hånddrejet,mange farver,mange steldele,lang ventetid.Nu er den uendelig lang hvis man har ventet siden december.Samtidig kan man jo opleve at der ingen ventetid er på sin bestilling, hvis det passer med at Torben lige har drejet de dele op.Så det er lidt noget rod at forstå.

Som jeg tidligere har underholdt med, er der så mange steldele at Torben er 3 måneder om at dreje alle steldele op og der er stor logistik efterfølgende med alle farverne.Skrider det i tiden, ja - så kan jeg ikke sætte en realistisk tid på ventetiden, før vi er kommet igennem flaskehalsen og vores arbejdsrytme og -gang er normal igen.

Så vi beder om kundernes godwill. Hvis man ikke vil vente og synes at det er en jammelig service så må man hellere annullere end blive utålmodige.Vi bliver ikke hurtigere færdige, kun stressede.Alt er hånddrejet af 1 person og derfra vores verden går - vi er jo ikke en fabrik.

Vi har forsøgt at lære en ung mand op som er kommet hos Torben 2 dage om ugen og øvet sig i drejeteknik men vi har opgivet pt. og har fuld fokus på at få styr på ordrebogen, lager og ombyg.

Er man uheldig så fortsætter det som regel og vores ombyg er sat på standby på grund af et mislykket gulv.Det genoptager vi til vinter. Nu er der erklæret byggestop, så bliver der forhåbentlig åbent hus til næste påske.

Kender I en der har et firma der kan bruge en ung mand i 2 dage om ugen må I endelig sige til, så kender vi en som bliver rigtig glad, nu hvor han ikke kan være hos os.

Tid har været temaet længe og jeg holdt en pause med bloggen og skruede ned for FB mm. Der var fuld fokus på alle boldene der ligesom fik deres eget liv som de kom hoppende.

Så tog jeg mig sammen og tog projektkasketten på, så jeg kunne få overblik til at lave nogle gode prioteringer. Hele spisebordet strittede med gule post it note og ændringslister.Det var dejligt at få lave en re-plan og implementer ændringerne. Nu kan vi nyde vores arbejde igen som vi elsker og ikke blive syge af stress af ting, der bare kan ændres og tages hånd om.

Vi har haft en forrygende påske.Jeg har altid elsket påsken, for mig har det altid betydet familie tid og hygge.Når man bor på Bornholm betyder det også at øen vågner, udstillinger åbner, folk kommer til øen og butikkerne åbner så småt.Det er bare så dejligt at stå i sin butik og sige hej til alle de påske glade mennesker der kiggede forbi.

Vi nåede at få en lille tur i den grønne veteranbil inden den valgte at bryde sammen igen.Torben måtte krydse over markerne på en længere gåtur, fordi han altid glemmer sin mobil.

Nu er butikken nærmest helt tom igen og vi har valgt at have lukket frem til d.24/4 hvor vi åbner igen.

Vi ønsker alle en god dag på Rådhuspladsen og krydser fingre for vejret.Mikkel plejer jo at få godt vejr så mon ikke det bliver en dejlig dag.Vi bliver hjemme - vores årsplan var vist lidt for fuld til flere ideer.

Næste projekt hedder stel til sommer Pony, Kadeau Sømarken og Sol over Gudhjem hvor vi laver en ny tallerken som vi plejer.Glæder os til det hele.

 

 

 

 

www.Bornholmbornholmbornholm.com

Jeg har haft min nye trykramme liggende og vente til momsregnskab og influenza var overstået.

Nu fik jeg lukket butikken og der er fred og ro til uforstyrret at trykke vores logo på kasserne til webshoppen.Jeg har valgt at trykke dem selv på nogle naturfarvede 2 packs kasser.

Det er for stor en nedtur at stå med grimme klistermærker, når man har lagt så meget tid og energi i et håndlavet produkt.

Jeg er så kræsen, ofte kan man kun vælge imellem grimt eller semi grimt når man bevæger sig ind i emballage verdenen.Jeg ville bare starte med et lille oplag så lageret var færdigt og i orden.Vi skal igang med den visuelle identitet i år.

Sidste år var det hjemmesiden og nu er det hele butiksdelen, der skal have den store tur.En spændende proces eller rettere en masse spændende processer som er igang.

For små 3 uger siden blev webshoppen en realitet med sin spæde start - den skal nok blive en stor,mangfoldig og spændende butik.

Der er da nogen  og noget der fungerer på Bornholm.Der er en myretue af spændende firmaer, produkter og mennesker bag.

Det er sgu en stor trøst i disse dage hvor alverdens negative ting ramler ind over os almindelige bornholmere.Når ens autonome dna raser og koger så er det her en god reminder på det gode Bornholm og ø liv.Lad os løfte i flok så vi ikke flytter skrigende væk og efterlader øen som flydedok af fantasteri og inkompetence.Ja, jeg er vred men også oprigtig glad når jeg flytter mit fokus hen på den underskov af ildsjæle der også findes spredt rundt på hele øen. 

Der blev husstands omdelt en rigtig flot webshop avis. Vi har nogle liggende i butikken hvis du ikke har modtaget den.Ellers findes den også digitalt. 

I løbet af foråret kommer mange andre firmaer til med deres produkter, så hold jævnligt et øje på hjemmesiden.

Da vi hørte om siden den første gang tænkte vi begge - god ide, men det kan vi ikke levere til.Vi har jo flere måneders bestillings tid og hvilket produkt skulle vi vælge.

Vi besluttede at en ting måtte vi byde ind med og valgte kruset som vi internt kalder Sweet Treat. Det er vores lille hverdags krus men uden hank og i matte glasurer.

Navnet er vores lille ynglingscafe på Chr.havn som ligger i Skt.Annægade 3A.De har vores krus og tekopper og Nathalie vælger løbende de farver som hun har lyst til (hun har dem ikke hverken i gul eller blå).

Hun var vores første firmakunde og vi holder rigtig meget af både hende og stedet. Københavneren indeni mig får hjemve når vi sidder der tætpakket og totalhygger med god kaffe eller jeg sender kassen afsted med luftkram.

Den blå farve er Sol over Gudhjem 2014 som er blevet rigtig populær og efterspurgt farve.Sol over Gudhjem er en tilbagevendende kokkekonkurrence som bliver afholdt nede på Gudhjem havn den sidste lørdag i Juni.Mikkel Marchall har en vejraftale med vejrguderne. Af mystiske årsager så svigter vejret bare ikke og det er en hyggelig og spændende tradition.Kig på deres hjemmeside af samme navn.

Vi skal igang med forberedelserne til en 2015 tallerknen,det er sjovt.Skarp konkurrence for kokkene men en dejlig leg for os. Selfølgelig er det også et tidskrævende arbejde for os, hvor vi lader os inspirere... byder ind og sponsorer en stak tallerkner til en stemning. Den ene dag fylder i årskalenderen.Det syder med nørder og energi i Gudhjem den dag. Vi har mødt så mange dejlige mennesker der både er blevet vores firmavenner og netværk.

Den gule farve er fra en speciel opgave på et spisestel som vi lavede til H.C.Hagedorns funkis villa da denne skulle renoveres.Jeg har desværre glemt at tage et billede da vi var på besøg. Det er et hyggeligt syn at se stakke af tallerkner stå i et gammelt indbygget glasskab hvor nutid/funkis spiller sammen.

Hagedorn blev kendt for at starte fremstillingen af insulin i Norden og i 1932 åbnedes Niels Steensens Hospital i Gentofte som blev et internationalt berømt forskningshospital.Vi var så heldige at blive blive spurgt om vi ville have opgaven.

Jeg elsker fagbøger og funkistiden blev læst op både arkitektur,interiør og keramik. Vi fik en bred og rummelig viden om denne spændende tid.Man kan både lege og arbejde i et friere flow når bunden er i orden.

Opgaven var både stil- og farvebundet da vi skulle være inspireret af en væg farve samt mikse med de øvrige 30ér farver.Det blev så til en spisetallerken i denne glasur.Det var helt nedtur da vi var færdige,havde slet ikke lyst til at slippe opgaven.Det har vi så heller ikke helt, der dukker løbende tillægsønsker op. 

Når man har det gule krus i sin hånd er der mere liv i end man umiddelbart kan se.Alt efter lysindfald står den og vibrerer i lidt lime skygge toner.Tror at den har været lidt svær at fotografere.

Jeg er selv helt vild med den og begge farver passer perfekt oppe i vores svenske røde mangård i småland.

Marokkorød.

Denne opgave er Marokkorød.

Jubiie, jeg elsker at lege med farver.Det er faktisk det jeg elsker allermest.

Der er så mange ting der er bundet af beslutninger man har taget...sådan er det jo med alt hvad man laver.Hos os er det et væld af farver og former som folk kan bestille.Det skal ikke stikke mere af i valør eller form end indenfor en acceptabel grænse.

At give sig selv ro og lov til bare at være åben overfor uendelige valgmuligheder...det er sjovt.

Jeg drømmer om at lave et farvebibliotek på væggen i det nye værksted.Så skal alle farverne hænge der og emme af hyggestunder og projekter, men også lette de fremtidige farveopgaver vi får.Prøverne bliver ikke væk når de har en plads.

Torben drømmer vist om at jeg går ind til mig selv..."åh alle de skide ideer du dog kan få, det ender jo med en hel lagerhal med glasurspande "... godt han griner, han kan jo også godt lide det...håber jeg, men ellers er det rigtigt nok.Vi stopper med at have fælles værksted og det glæder vi os til..uld i leret og lerstøv i ... ja selv i min symaskine... det er ingen god kombi, men vi stopper jo ikke med at lege og arbejde sammen.

Jeg har altid elsket at lave prøver.

Hvad sker der når og hvad hvis...hvilke udtryk kommer frem hvis man dobbelt glaserer og hvilke %tal er smukkest, Hvilken ovn og temperatur skal den brændes i/på. Skal den lige have 5 grader mere eller mindre.At løse et problem med en farve er frøet til en ny glasur.

Den blå sol over Gudhjem 2014 legede vi med on and of i et helt år før end den havde det udtryk vi ønskede os.

De sidste år har jeg nørdet med at læse om jordpigmenter mest fordi jeg selv laver æggetempera maling til vores svenske røde træhus. Wouw, at se farverne indendørs forandre sig efter lyset og årstiderne,som at have akvarel på væggen.

Jordpigmenter er en fantastisk verden og det samme  er glasurens verden med alle dens kemiske formler.

 

 

 

 

Grrr... det driller.

Alting driller i disse uger.

Vi har 3 ovne og i en hel måned har vi hele tiden manglet den ene ovn kapasitet. Det er der så heldigvis både en forklaring og en løsning på.

Inde i en el ovn ligger der i begge sider og bunden kantaltråde - som i en gammel brødrister.

Når de er nye ligger de snorlige og stramme og det er en drøm at brænde i sin ovn, man kan styre ovn temperaturerne på sin forskellige brændinger.

Når de bliver slidte bliver de slappe og sprøde, pludselig brænder de over.

Man kan gå og fedte rundt med at skifte den værste og håbe på at brændingerne ikke driller for meget.

Det gider vi simpelthen ikke.Vores glasurer er så levende i sig selv, at vi behøver ikke ekstra surprise når vi åbner ovn døren.

Brændingerne er alle bestillinger der venter og det sidste arbejde af en hel uges arbejdsprocesser, så brændingen skal helst ikke gå galt.

Skæbnen vil så bare, at når ovnsætteren er taget hjem går den næste ovn. Nærmest før end han når at sende regningen.Så alle gode gange 3, nu har det gentaget sig med den sidste ovn.

Ovnsætteren griner og mener at det er synd vi ikke har endnu flere ovne når vi er i den stime. Nu venter vi på ham igen,igen ... glæder os til at ovnene bare kører igen.

Når der er skiftet nye tråde så skal temperaturerne i ovnen justeres, så vi rammer vores farver og brændingerne bliver gode igen.Så ryger der keramik til 2.sortering, til det er ok igen.

Vi har jo rigtig mange farver og Torben har en bestemt rytme med hvilke farver der skal i hvilken ovn.Det er et puslespil, fordi hver anden brænding er 1. gangs brænding uden glasur.

Elektrikeren kom,han skulle ind og ordne noget el i ovn rummet. Han kan jo ikke kravle rundt ovenpå en varm ovn ,så var vi nede på 1 ovn.Vi har fået forhøjet vores ampere så vi kan brænde med 2 ovne ad gangen.

Puha det er altså meget keramik der skal drejes før end de udgifter er tjent hjem. Så kan det da ikke bliver værre... og hokus pokus, så har vi virus og skranter rundt som ovnene.

Torben har on and off arbejdet en time og lagt sig en time, med lidt langsom ihærdighed bliver det alligevel til en arbejdsdag. Vi booster med en masser frugt og grønsager, så juiceren er i fuld gang.

Det hører jo til årstiden og alle omkring os går også og døjer med de samme symptomer.

NÅ, men status er at vi forhåbentligt snart kan køre på fuld tryk igen, både ovne og os selv.

Ventetiden bliver automatisk længere når ovnene driller men også antallet af bestilte steldele er steget i år.

Vores normale tommelfinger regel, at en dag til en steldel ( så er vi igennem listen på 2,5 måned), holder ikke mere. Når der f.eks. står 80 store spisetallerkner på drejelisten, ja.. så tager det jo flere arbejdsdage  med den samme steldel...også i de andre processer og så forskydes ventetiden helt af sig selv.

I ordrebogen er vi altså stadigvæk i 2014. Ingen bliver glemt og vi er heller ikke dovne. Vi arbejder på, at alle de gamle bestillinger er ude af huset inden påske.

Vi har åbent alle hverdage i vinterferien(uge 7) man - lør kl: 10 -15.

Bemærk at fredagen i denne uge har kortere åbningstid end sædvanligt.

Derefter fortsætter vi med vores fredag/lørdags åbning til vi har malet og indrettet både værksted, butik og fyldt varer på hylderne.

Som noget helt nyt kommer der en fælles webshop med Bornholmske produkter.

Prøv at holde øje, den går snart i luften.FB siden er igang og den er superflot.

Vi er med, har nogle matgule og matblå krus med som ikke er på vores egen hjemmeside.Mere om den senere men kig www.BornholmBornholmBornholm.com.

 


En dag på værkstedet.

I dag står der Kadeau frokost tallerkner på værkstedets to do liste.

I går talte jeg alle bestillingerne sammen på frokost tallerkner.Det blev til mange. Så det bliver 2 arbejdsdage der skal drejes den steldel før end vi har det antal vi skal bruge - og så kommer der ingen på hylden, endnu.

Når de alle sammen har været igennem den første brænding, så er det dejligt nemt når jeg laver glaserings listerne.Så tager vi bare af stakken alt efter hvilke farver de skal have.

Først skal der gøres klar.

Torben stiller det ler frem der har den rigtig konsistens til det element der skal drejes.Det må hverken være for blødt eller hårdt.Han starter med at banke ler og veje af på sin gamle vægt med lodder,så han har til formiddagen arbejde.

Så går han ellers igang.Alle de nydrejede tallerkner står på gipsplader på løse træ hylder/plader.Når vi har spist frokost gentager processen sig,så bliver alle gisppladerne fyldt med våde ny drejede tallerkner.Det er et hyggeligt syn.

Her står alle tallerknerne fra igår.

De er blevet så tørre at de kan stables sammen,så de ikke fylder så meget.

De må til gengæld ikke blive så tørre at de bliver så hårde, at Torben ikke kan afdreje og stemple dem.

At afdreje betyder at bunden gøres færdig som man kan se på billedet.

Alle de lerstrimler der bliver drejet af gemmes til genbrugsler.

Nu skal de stå og tørre færdige til de kan brændes første gang i ovnen på 1000 grader.

De steldele der er kommet i ovnen i dag er skåle nr.2.

De har stået og ventet på at kunne komme i ovnen til 1.brænding.

Hvis de ikke er tørre nok eksploderer/knækker de og så er arbejdet spildt.Ingen løn og ingen keramik.

Når folk ringer og spørger til deres bestilling og jeg siger at deres ting står i kø - så er det den proces og lige den kø kan man ikke springe over i.

Man skal have tålmodighed med os - der er mange processer samtidigt.

Ting tager tid når det er håndprocesser det hele.

Torben drejer ikke en bestilling ad gangen men drejer alle af den samme stel del.Derfor har vi lang bestillings tid. Vi har over 40 steldele der alle skal igennem en uges processer.Hvis en brænding går galt er Torben allerede igang med en anden stel del og en ny proces og så kommer det der mangler på listen igen.

Derfor er det vigtigt at ingenting går galt i processen men det kan jo ikke undgåes helt. 

 

Merci-Merci,TAK.

Fra d.26/1 -7/2 TAK - Dansk temaudstilling i Merci-Merci,Paris.

Bordet nederst til venstre er fuldt af keramik og på reolen i baggrunden er vores krus og tekander i selskab med Bornholms Mosteri.

Bordet nederst til venstre er fuldt af keramik og på reolen i baggrunden er vores krus og tekander i selskab med Bornholms Mosteri.

Den 6/12 midt i julegave bestillingerne fik vi en mail fra Merci-Merci i Paris som inviterede os til en tema udstilling om dansk design i Januar.

Jamen ...jamen midt i julegaverne.Vi er jo bare os .. vores lille firma, udbrød jeg.

Sendte fluks en sos mail til Anders Wik.Hjælp os... det lovede og gjorde han så igen,igen.Vi tog en dyb indånding og sagde ja.

Vi blev klædt på med billeder,prisliste i euro mm.

Åh, en dejlig følelse når det hele hænger sammen.Jeg er en lille skabs perfektionist, selvom vi er små skal man have sit materiale i orden.Det kan man bare ikke gøre selv, så enkelt er det.Hvorfor skal andre tage en seriøst hvis man ikke selv gør det.!

D.19/12 tikkede en bestillingsliste ind med en afleverings deadline d.8/1 i Paris.

Gisp,straks begyndte mit hovedet at udregne hvor mange brændinger vi kunne nå og hvor mange steldele der skulle drejes pr.dag.

Der røg vores elskede stille jul i Småland. Nu skulle der arbejdes igennem alle dage,uanset dato.

Vi fik struktureret lister på det hele,lige fra julemad til arbejdslister.Lavede fokus og krydsede fingre for både kantal trådene i ovnen og fingrene holdt samt alle de andre ubekendte forhindringer som dukker op i en hånddrejet produktion.

Julen blev holdt i Listed og alle ungerne kom hjem.Vi holdt jule åbent i butikken og det var rigtig hyggeligt.Alt imens var der lige dagens to do på værkstedet.Shit hvor Torben knoklede.

Vi nåede det til tiden og tømte den sidste ovn om formiddagen som fragtmanden kom om eftermiddagen.Vi havde overholdt vores deadline,det var en god følelse da fragtmanden kørte herfra.

Pallen nåede nu bare ikke frem til tiden.Den blev forsinket af al det kaos som det forfærdigelige angreb på Charlie Hebdo skabte.Merci ligger et par hundrede meter derfra. 

Pludselig blev udstilling,steldele, farver og deadline så ligegyldigt og hult midt i denne surrealistiske og uhyggelige terroristaktion.

Jubiie, nu skulle vi til Paris.Der har vi aldrig været sammen og det er rigtig mange år siden at penge er gået til rejser. Alt går jo til mursten og andre slige ting.(Hvad har du fået i fødselsdagsgave - åh, 5 liter maling og 7 stolper.)

Vi fandt vores pas frem, de var selvfølgelig  forlængst udløbet.

Ungerne grinede de synes det var urkomisk.Dybest set bevæger vi os jo ikke udenfor by skiltet (vi arbejder jo). Når vi endelig rejser er det bare til Kbh, Sverige eller Norge.Så vi styrtede ind til borger service inden alle helligdagene.

Torbens fingeraftryk krævede meget ihærdighed og trykken før end at aftrykket bare kom over 50%.Fingrene er jo slidt helt glatte.

Vi kom nu aldrig afsted.Rejselogistikken frem og tilbage til øen indenfor weekendens rammer hang ikke sammen.Hundepasseren skulle hjem til arbejdet og arbejdsdeadline overholdes,æv..altså.

Pernille og Peter/madam Stoltz er i Paris, de er på Maison Object messen.De var friske og tog til fernisering i stedet for os og sendte hyggelige billeder hjem i går aftes.

Så Listed var alligevel med og vi var fluen på væggen.

 

 

 

Slow - it´s not because I am old.

 

Alting er modsætningsfyldt - vores arbejde er en kædereaktion af langsomme processer - skynde sig langsomt.De kan ikke forceres og det elsker vi,at være i sin proces. Langsommelighed må være gået os i blodet.

Vores start på dagen er ren luksus.Ikke noget vækkeur der larmer,det er fuldstændigt ligegyldigt om klokken er 6:30 eller 8.Ingen madpakker, morgen surhed eller stress.Det er en gave at spise morgenmad i sit eget tempo. Ingen der skal ud af døren og møde til et bestemt klokkeslæt.... bortset fra kl 10 når vi åbner butikken.

Vi har travlt, men passer på at vores lommebog ikke bliver det styrende element.Hader når kalenderen er spættet af "gamle" ting der er besluttet man skal.

Den næste store luksus er at naturen er meget nærværende, den er lige udenfor døren.Vores daglige tur fra Listed til Svaneke og retur tager ca. en times tid.

Jeg har en regel - jeg må snakke på vejen ud, men skal holde min mund på vej hjem...det er svært når man er mig.Det er dejligt at tømme sit hoved og gøre plads til tomhed, før end man fylder det igen.Det er i tomheden de gode ideer kommer,sådan er det bare.

Give slip og have fokus på naturens lyde og stemninger, bare være.Det er umuligt hvis man er sin egen støjsender.Mange vælger at løbe og vinterbade,men vi går.Trænger mentalt til at gå ned i gear og ikke op.

 

Torben elsker at gå stærkt - han går 10 km om dagen fordelt på 3 ture.Jeg har det ikke så godt med høj luftfugtighed så springer jeg over. Hvis det stormer eller står ned i stænger, så snupper jeg gulvet og laver yoga eller meditation.Så napper jeg hav udsigten fra vinduet.

Jeg elsker at gå langsomt, går i stå fordi jeg skal se farver,planter,horisonten..finde sten,lav og svampe.Får 1000 ideer, fylde lommerne med sten eller planter der skal tegnes eller bruges til inspiration.Det er hver vores måde at angribe dagen.

Torben er født herovre,for ham er klipperne og havet ligeså naturligt som at trække vejret.Jeg kom først i 92,men undværer nødigt hverken klipper eller hav.Naturen herovre er så fantastisk,vi er så forvænte med at der er smukt i alle retninger.Du kan snurrer rundt og uanset retning er der bare smukt...det elsker jeg.

Vi nyder også at møde børnehaven - sikke en barndom at gå i naturbørnehave og få lov at klatrer på klipper og bygge huler.At lære at være.

I Kbh var det Helgoland(amager strand)/holmen/(min kolonihave)knippelsbro som var mine steder, Hvert brokvarter har sine grønne lunger.Elskede når broen gik op og man var tvangsindlagt til at stå at glo og nyde stemningen i kanalen.Så jeg synes det er lidt uretfærdigt når man siger bymennesker mangler natur-den er bare en anden stemning.

Når vi kommer hjem,laver vi dagens første kop kaffe og sunde smothie, sætter os med dagens to do liste inden vi myldrer rundt med hver vores gøremål.

Kl 19:30 - 20 sender jeg Fryd ud på værkstedet for at hente Torben.Hun er ikke hyrdehund for ingen ting...så hun driver ham ud af værkstedet og ind til aftensmad.

Det er luksus - 7 skridt så du på arbejde og 7 skridt retur, så er du hjemme. 

17 skridt er du på strandstien.Redesign af arbejdsliv og -plads

Din plageånd i dag er levningerne af dig selv fra igår, så enkelt er det som regel.

Det er bare så meget nemmere at starte op end at ændre.Man har fingrene i nyt og gammelt samtidigt.

Når man planlægger et stort projekt og gør det færdigt over tid kræver det justeringer og ændringer. Dels fordi tingene når at ændre sig og måske ovenikøbet skifte retninger som man ikke vidste eller kunne se - og man gennemgår selv en udvikling - heldigvis.

 Jeg fik et nytårs nyhedsbrev fra Pernille Melsted... smid 100 ting ud inden nytår,vil du være med.! Ti..hi..Jeg kom til at grine fordi vi har kørt pendulfart - losseplads-genbrug- hjem.

De første 1ooo ting har vi nok skilt os af med...

Vi bunker rundt omkring os fordi vi mangler plads. Efter efterårsferien måtte vi indskrænke åbningstiden,lukke julebestillingerne og vi måtte bruge butikken som pakke rum.

Den solgte keramik stod i kasser, overalt på gulvet men tomme butiks hylder.

Vores renovering af den sidste bid af værkstedet som var på standby, er endelig igang. Nu får vi rammerne præcis som vi har brug for at de se skal se ud nu.

Vi trængte til en renoveringspause på alle planer.Det kræver tid, penge og overskud at bygge.

Vi trængte også til at tænke os om.Vi stod i den situation at vi længe har haft brug for at vokse, mere plads... flere hænder.? Vi er jo bare os.Samtidigt har vi sagt nej til så mange ordre og opgaver, så man må nive sig i armen.

Så jeg besluttede at jeg måtte på kursus så vi kunne komme ud af rillen og skille det hele ad.Jeg meldte mig i første omgang til Business bootcamp.3 seje kvinder som med deres røntgen blik og knivskarpe faglighed plantede pegefingrene ned i sårbarhed, svaghed og styrker.Det var som at blive rullet igennem en pasta maskine og man sad med en bunke strimler der skulle bearbejdes hver og en.Der blev en halv portion tilbage.

Senere mødte jeg Anders Wik på et kursus. Han har ligeså knivskarpt lært os og fastholdt vores fokus i brand,markedsføring,de sociale medier og lavet vores smukke hjemmeside.Det har betydet så meget for både os og vores lille firma.Vi er dybt taknemmelige.Det år har betydet at vi fik gejsten igen.

Mange papirblokke,rødvin og kander kaffe har Torben og jeg brugt/drukket for at komme back to basis.  

Trængte til at lave status.Hvad ville vi.? Hvad kunne vi økonomisk gabe over at sætte igang.?Ville vi blive hele året på Bornholm når kunderne var "ovre".?,Skulle vi rykke permanent fra øen eller blive bare fordi vi elsker vores hav og klipper.? Hvorfor lægge så mange penge i en gård på Bornholm og aldrig få dem hjem igen når man kunne købe en butik i kbh.? Pendlerliv.?Færgeforlig... fuck, nye konsekvenser og forhindringer.!

Det hele startede i den lille vaskelænge.Jeg lejede den af Torben på en 10 års kontrakt modsvarende hvad det kostede at sætte den i stand.Jeg lavede på det tidspunkt kun filt produkter som jeg solgte engros og lavede weekend kurser.

Da Daghøjskolen lukkede besluttede Torben at lave værksted hjemme.Gederne røg ud af stalden og 1. bid af værkstedslængen sat i stand.Mens det stod på lavede han keramik i vores køkken - ikke et særlig sjovt mix, men det var rammerne hvis vi ville det her.

Nu var vi 2 der skulle sælge ting så vi lavede en mikro Lov i Listed.(Som vi fik en renoverings pris for.) Lov i Listed er faktisk ældre end vores ægteskab.

Vi valgte navnet Lov i Listed så Torbens gamle kunder kunne finde ham,det virkede.Jeg havde en kunde som var væver "Hanne i Højer",hvis hun sagde sit efternavn i telefonen anede jeg ikke hvem hun var,men firma navnet susede lige ind på lystavlen,så hende glemmer jeg aldrig.Normalt hedder man jo bare sit navn, når man laver sine egne ting.Ja, der bliver vel nærmest rynket lidt på næsen når man laver slige navne, men det virkede.Folk stoppede og kom ind,blev glade og blev kunder igen.Så sent som i sommers kom en kunde som havde købt et fad i 1975.Hun ledte efter Torben og havde fotograferet hans signatur under fadet.Vi stempler jo steldelene, det er kun unikatingene hvor Torben stadig skriver.Så hun fik bestilt et fad. 

Som behovet voksede "pendlede"vores ombyg imellem værksted og butik.Hvert år sit projekt.

Den sidste del af butikken krævede f.eks at vi først skulle skille en masse gamle høstmaskiner ad som også lige skulle skrottes.

Et andet år hentede vi tagsten ned fra et tag.Jeg sad oppe på taget og smed tagstenene ned ad en slidske til Torben, som stakkede dem og kørte dem hjem. Efterfølgende bankede vi dem rene så de kunne genbruges på værksteds længen.Sideløbende producerede vi og havde ekstra arbejde.Vi var virkelig stædige og ihærdige.

Nu er vi igang med den sidste del af værkstedet og i år kan vi sige at noget er færdigt for første gang i 14 år.Det bliver virkelig en meget meget dejlig følelse.

Vi har aldrig haft erhvervs lån med lav rente eller vækststøtte.Det havde ellers været dejligt. Vi har bare sagt nej til vækst og ordre og gabt over hvad vi kunne. Vi er glade for at have klaret mosten. Kassekredit på 5% og en masse ekstra job der kunne finansere bid for bid, så vi  kunne nå vores mål det var/er vores rammer.Vil man det nok, skal det nok lykkes.

Så næste store projekt bliver vores egen bolig.Det trænger jeg til..Torben griner og siger jeg bare kan gå ud på værkstedet.

At have intention og ønsker forstyrrer ikke det at sætte sig mål.Man skal bare være sig bevidst om alle de uendelige muligheder der er hen til målet og ikke miste fokus.Så mister man ikke sin kreativitet,spontanitet og sig selv.

Man behøver ikke altid have en fuldstændig plan eller følge den hårdnakket for så udelukker man de muligheder der popper op - og det allerværste - så ser man dem ikke og så får man dem ikke.Meget simpelt.

Slave af et trygt skemalagt liv uden udsving det kan man altid få men spørgsmålet er om man bliver et lykkeligt menneske.Vi har været/ er villige til at leve i en uvished, hvor målet ikke var status symboler men et godt liv med vores fag og hinanden.

Når jeg kigger i kalenderen og ordrebogen er der opgaver til hele året og  aftaler der rækker ind i 2016.Hvis alt går vel,så bliver det endnu et travlt og dejligt år.

Så... åh, hvor vi glæder os til at arbejde på et værksted der er tilpasset alle vores arbejdsopgaver og processer,ryddeligt og nymalet. Glæder os til at vise vores værksted frem.Vi skal nok holde åbent hus når vi når dertil, men vi skal også lige have fyldt butikken op igen, så ingen deadline - butik og produktionen er det vigtigste.

Vi er sprængfyldt af ideer, tror på det og det er de vigtigste ressourcer.

 

  

 

252 drejedage på værkstedet, 239 brændinger og 7 tons ler.

Alt sammen med disse gamle hænder.Vi må indrømme vi har ramt loftet af ydeevne.

Når vi arbejder med det vi brænder for og drømte om.Når vi kan røre målet - vores helheds liv på vores gamle gård. Ja, så glemmer vi tiden.Den bliver til deadline og nye mål, samt alle de uendelige valgmuligheder der hele tiden dukker op.

Der opstår krydsfelt af kreative og ihærdige mennesker som også brænder for lige specifik deres felt,det giver fornyet energi og ideer.

Vi har aldrig mødt så mange dejlige mennesker som i 2014.De er som perler på en uendelig lang snor - faglige og kreative venner.Et slags hamster hjul på den gode måde når man griber nogle af alle de muligheder.

Vi er trætte, glade, tilfredse og ovenud lykkelige over at der er efterspørgelse på vores stel - det er en helt unik oplevelse at kunne leve af vores fag, når man samtidig bor i et lille fiskerleje på Bornholm.Det er jo den rene Dharmalov. 

Nu bliver vi bare nødt til at sætte tempoet bare lidt ned og finde en arbejdsmodel der er mere langtids holdbar.Genfinde en fridag,en lille ferie og den biodynamiske køkkenhaven.Hver år køber jeg den biodynamiske såkalender og laver haveplan, men i år opgav vi haven juli måned og den har ikke set os siden.

Vi elsker at tælle sammen.Vi samler reklame kalendre sammen og fordeler dem rundt ved de forskellige processer.En ved drejeskiven,en ved ovnen osv, så noterer vi hver dag hvad vi har lavet.På den måde har vi altid et overblik.Det kunne sagtens gøres på et exel ark og få tallene ud i fine søjler men det ville aldrig fungere her.

Når året er gået kan vi analysere arbejdsgange og processer, få et realistisk billede af hvad vi har brugt vores tid på og hvor lang tid man bruger på alle de forskellige opgaver.Så er vi bedre til at lave næste årsplan og holde fokus.

Vi kan egentlig ikke lide årsplaner,de binder en fast i et forudbestemt og skemalagt liv og skemalagte opgaver.Selvom vi jo selv skaber vores arbejde føles det ikke altid rart - har nogen gange lyst til at sætte en seddel i døren - er i nordnorge, kommer når vi kommer.

Har altid elsket nytår - en ny lommebog og alle de rene sider,tænkt - nu må vi være omhyggelige med tiden og bruge den rigtig.

De første år talte vi også antal og farver - hvilke farver vi solgte mest så vi ikke løb tør for en farve og havde mængder tilbage af en anden.Var det krus eller tallerkner der skulle drejes.osv.

Nu har vi så mange steldele og farver at det tager 2,5 mdr at dreje sig igennem alle delene, så derfor er der altid noget der mangler.Derudover har vi en drejeliste på specielle mål.Det er sjovt når vi når til den - alle mulige mål og ønsker.

Vi tæller heller ikke timer, det giver sig selv. Vi har fri når vi er færdige.Heller ikke når vi tegner,laver glasurprøver og der laves nye modeller.Det tager den tid de processer tager men vi har alligevel en fornemmelse af hvor meget tid der skal sættes af. De processer er jo også tilbagevendende og giver en erfaring.Jeg tæller heller ikke hvor mange timer jeg bruger på at tale med kunderne,det gør jeg jo bare.

Denne her statestik ødelægger nok lidt det "easy living" billedet mange har af os.Hvad laver I om vinteren og sikke en frihed at man bestemmer alt selv er nogle af de mest typiske kommentarer vi får.

I det nye år vil vi arbejde med at få genoprettet ballancen imellem arbejde og privat livet.

Venner og familie er langmodige når vi mest siger nej til samvær, de svenske naboer "saknar" os. Græsset er langt og havemøblerne står stadig i haven.

I vores iver på at følge med har vi skubbet alt andet omkring os.

I år holdt vi jul og nytår hjemme i Listed.Normalt tager vi til Småland.En stund i skoven næsten uden internet- og mobilforbindelse, udedas og brøndvand.Det heler krop og sjæl at trække stikket ud for en stund, men ikke i år.

 Arbejdet kaldte, vi havde en deadline som betød at Torben skulle på værkstedet og arbejde hver dag,jul eller ej.

Vi er blevet inviteret af Merci-Merci til en temaudstilling om dansk design i Januar - mere ved vi ikke.Det bliver rigtig spændende at se hvem de andre udstillere er og det bliver dejligt at komme en smuttur til Paris.Det glæder vi os til.

 

Vi havde en hyggelig jul, alle ungerne kom hjem og der blev hygget og arbejdet.Det var også dejligt at sige god jul til kunderne og have juleåbent,det er 6 år siden at vi holdt jul herhjemme.

Kabalen gik op og vi mangler 2 brændinger som forhåbentlig går godt, så kan jeg pakke og sende på mandag.

Status på bestillings tiden er stadig 2-3 mdr den har ligesom frosset sig helt fast.Derfor vil vi fortsætte med at have begrænset åbningstid fredag og lørdag, så vi kan have al fokus på værkstedet.Vi skal blive færdig med ændringerne på værkstedet,få malet, muget ud, få alle bestillingerne ud af døren og få fyldt butikken op.

Håber vi kan få en tiltrængt ferieuge inden en ny sæson går løs og måske en ny medarbejder.(Nu får vi plads til en,så mon ikke med lidt fokus at der kommer en drejer der passer lige til os.)

Godt nytår - glæder os til 2015.

 

  

Et travlt og dejligt år også bag i kulissen.

Da vi så Kadeau´s flotte jule vidio på FB gik året revy helt af sig selv.

For os er Kadeau nemlig mere end restauranter og et stel.

Det er en myretue af glæde mennesker som stikker hovedet ind. Alle de mennesker der har krydset vores vej af mad nørder,bloggere, kokke ,tjenere,fotografer og journalister men mest af alt "Pony/Wilder folkene".

Samvær og oplevelser vi har haft sammen i år på kryds og tværs - bag kulissen.

I december sad jeg og pakkede Kadeau julegaver og sendte alle dem vi kender en tanke.Havde helt lyst til at skrive navn på nogle af pakkerne, så de fik de meleringer de bedst kan lide.

 

I år var der besøg fra New Zealand, Ed og Laura.Ed er kok og Laura fotograf og filter. Hun endte med at blive reserve datter på sofaen. Fordi hun fik sig en kraftig hjernerystelse som krævede ro og lidt omsorg.Da hun fik det bedre fik vi filtet en nuno top sammen og Ed prøvede at dreje med Torben.

I år kom Pony på sommer firma tur med rundvisning,snak,kage og kaffe i haven.Vi når jo aldrig ud på Vesterbro så det var ekstra hyggeligt.Deres Pony logo sidder stadig på butiksdøren og minder om en hyggelig sommerdag.

Internt holder vi styr på alle ansigterne ved at inddele dem i Pony/Wilder - selv deres familier.I år havde jeg et lille problem fordi jeg på en bestilling havde skrevet "pony mor" men havde glemt at skrive hendes rigtig navn.Det udløste lidt grin da jeg måtte bekende øgenavnet.

Markus bor jo i Listed om sommeren.Vi spiser,hygger og nørder sammen så tit det kan lade sig gøre.I sommers var det en fermenterings krukke der stod på ønskelisten samt alle de andre ting som der blev rodet med.

Malene kom og gik som hun havde lyst.

Hun slappede af med Fryd,kaffe og alle mine magasiner.Hun måtte passe sig selv fordi vi stod nonstop i butikken.Tilsidst var hun så hjemmevant at hun stod for at fremvise værksted, når vi begge passede butik.

Hende napper vi, hvis vi skal have en ansat en dag - undskyld Nic.

Her holder vi farvel aften med Malene. Sidder hos Bay Frost med Ruby drink og venter på at Jens og Kaiser forkæler os med Kadeau snack.

Kære venner ...tak for i år.

Så skal der tegnes steldele,diskutere glasurer,farver og udtryk.Prøvebrændinger indtil vi er tilfredse.Afprøvning og så endelig produktionen.En cyklus der gentager sig år efter år.Vi er altid igang med en proces.

 

 

 

En sort ramekin - en ny steldel ... måske.?

På vores ordreliste med specielle mål,stod der ramekiner.

Yes, tænkte jeg,nu kan vi også få nogle nye.

Ikke at der er noget galt med de gamle hvide porcelæns med riller men når nu chancen var der. 

Pludselig stod der en stak i køkkenet og jeg kvitterede fluks med en af Torbens 100 livretter - Kyllinge cocotte med spinat.

Spændende om de blev gode når man skifter fra en tynd porcelæn til en stentøjs form.

Perfekte blev de med en blød æggeblomme der flyder lidt ud og blander sig med spinat og kyllinge farsen, mums.

Nu kan jeg godt lide at tingene har flere anvendelses muligheder så i denne uge har jeg dagligt fyldt dem med nødder,slik,pebernødder og tørrede abrikoser,smukt ser det ud. 

Tænker at jeg lige skal prøve at bage giga kanel muffins når alle ungerne kommer til jul.

Måske er det ikke så tosset at der kommer ramekin forme på hylderne i det nye år - hva synes du.?

strikket stjerne guirlande.

Strik den selv - her er opskriften.

I år har jeg julepynten i Sverige - og jeg er her.Så jeg måtte finde på lidt julehygge til butikken.

Jeg elsker julen og den mørke tid med al dens hygge men jeg hader når det bliver for voldsomt med alt for meget tingel tangel.

Så jeg besluttede at strikke stjerne guirlander til butiks vinduerne.Hver guirlande har 7 stjerner i forskellige farver som er hæftet på en sisalsnor.

Da vi har 4 vinduer blev det til et advents projekt.1 stjerne hver dag bliver til en guirlande hver søndag.

Rigtig mange har spurgt om jeg sælger stjernerne - men det gider jeg ikke.Jeg synes I skal strikke dem selv. I får opskriften - Jeg fandt selv opskriften på nettet, men kan ikke huske hvor.

Det tager 45 min at strikke en stjerne.Lav en kande the,tænd et starin lys og hiv kagedåsen frem og nyd Stings vidunderlige julenumre- det passer perfekt til dagens fredning.

Jeg har brugt det japanske garn ITO i 2 kvaliteter - Gima og Asa med en løbelængde på 212 og 225m pr 25 g og pind nr 2.Det giver en fin størrelse og det bliver en fin kvalitet når de hænger - men kig i resterne.

Stjernen består af 6 spidser,hver spids strikkes på følgende måde:

Slå 8 m op og strik en p ret.Derefter:

 1. 6r,slå om,2r.

 2. 8 r,vend ( der er 1 m tilbage på venstre p som ikke strikkes.)

 3. lav en udtagning med løkke,6r,slå om,2r.

 4. 8 r,vend (3 masker tilbage på pinden).

 5. 1 udtagning,6 r,slå om,2 ret.

 6. 8 r, vend (5 m tilbage på p.)

 7. 1 udtagning, 6 r,slå om, 2 ret.

 8. 8r,vend ( 7 masker tilbage på p).

 9. 1 udtagning,6 r,slå om,2 ret.

 10.  8r,vend ( 9 m tilbage på p).

 11. 1 udtagning,6r,slå om , 2 r.

 12. 8r,vend(11m tilbage på p)

 13. 1 udtagning,6r,slå om,2 r.

 14. 8r,vend ( 13 m tilbage på p).

 15. 1 udtagning,8 ret.

 16. luk 7 m af, 2r sammen x 7 gange.

gentag p 1 - 16, til du har alle 6 spidser.Sy sammen, gør stjernen våd og læg den til tørre på et håndklæde/viskestykke så den "falder" i facon.

God fornøjelse.